Huawei ligt vooral onder vuur van de Amerikanen, omdat het bedrijf een bedreiging zou zijn voor de nationale veiligheid. Maar ook in Europa worstelen landen met de vraag of ze de aanleg van 5G-netwerken in handen van de Chinese telecomgigant moeten leggen.
Nederland heeft de deur niet dichtgegooid voor Huawei, maar wil wel zware eisen stellen als het gaat om de aanleg van 5G-netwerken.
Onderstaande grafiek, samengesteld door databureau Statista, laat zien hoe het staat met de toegang die Huawei krijgt in verschillende markten.
De Verenigde Staten, Japan en Australië hebben Huawei inmiddels volledige toegang tot de markt ontzegd, uit angst dat het bedrijf als lange arm van de Chinese overheid fungeert en spionage-activiteiten ontplooit.
In landen als Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk dreigt Huawei in ieder geval met strengere voorschriften te maken te krijgen als leverancier van telecomapparatuur. In Nederland is nog geen officieel besluit gevallen, maar hier lijkt het ook die kant op te gaan.
De vrienden van Huawei zitten in landen als Rusland, Turkije, Spanje, Zuid-Afrika en Brazilië.
Huawei mist in 2019 naar verwachting 10 miljard dollar omzet
Huawei heeft minder zwaar te lijden onder Amerikaanse handelsbeperkingen dan vooraf gevreesd, zei Eric Xu, vicevoorzitter van de onderneming, vrijdag op een persconferentie.
Huawei-topman Ren Zhengfei schatte enkele maanden geleden dat die maatregel het bedrijf in twee jaar tijd 30 miljard dollar aan omzet zou kosten.
"Het lijkt iets minder te worden dan dat", laat Xu nu weten. Hij verwacht dat de schade voor dit jaar op 10 miljard dollar aan misgelopen omzet neerkomt. Xu verklaarde ook dat Huawei "volledig voorbereid" is op een toekomst met Amerikaanse sancties.
Huawei zou door de sancties geen technologie of onderdelen bij Amerikaanse bedrijven kunnen kopen. Een deel van de restricties werd deze week met negentig dagen uitgesteld, om problemen voor Amerikaanse klanten van Huawei te voorkomen. Tegelijkertijd werden 46 aan Huawei gelieerde bedrijven op de zwarte lijst gezet om omzeiling van de sancties tegen te gaan.